O KLUBU

HISTORIJA ŽRK „SLOGA 2013“ GORNJI VAKUF – USKOPLJE

Pridruži se našem klubu

ŽRK „SLOGA 2013“ GORNJI VAKUF – USKOPLJE počeo je sa djelovanjem u martu 2013. godine kao sekcija MRK „SLOGA“ Gornji Vakuf – Uskoplje. U sklopu muškog kluba nalazio se određeni broj djevojčica koje su pokazale interes za rukomet. Na osnovu toga, tadašnje rukovodstvo kluba predlaže svoja dva člana, diplomirane profesore sporta Irhada Ohrana i Muamera Zukića za trenere ženske rukometne sekcije. Prva selekcija koja je krenula u trenažni proces su djevojčice rođene 1996. godine i mlađe. Kroz određeni vremenski period ova selekcija se omasovljavala i već u julu 2013. godine pravi jedan značajniji rezultat. U Travniku na regionalnom takmičenju Sportskih igara mladih, sekcija ženskog rukometa “SLOGA” osvaja prvo mjesto i ostvaruje plasman na završnicu državnih igara mladih. Na završnici koja je odigrana mjesec dana kasnije, osvaja treće mjesto. Ovo je bio rezultat koji je pokrenuo ideju o zvaničnoj registraciji ženskog rukometnog kluba SLOGA.

Nakon obavljenih razgovora sa djevojčicama, roditeljima, rukovodstvom muškog kluba i Općinskim Načelnikom, zvanično je odlučeno da ćemo krenuti u registraciju pravnog lica pod nazivom ŽRK „SLOGA 2013“ GORNJI VAKUF – USKOPLJE“. Inicijatori osnivačke Skupštine kluba su Irhad Ohran, Muamer Zukić i Enes Ajanović. Ista je održana 12.11.2013. godine i taj datum se slavi kao rođendan kluba. Za Predsjednika Skupštine izabran je gospodin Senad Ohran, za prvog Predsjednik kluba izabran je Ermin Čolić, a za Sekretara kluba imenovan je Muamer Zukić.

Nakon registracije kluba krenulo se na omasovljavanje djevojčica i osnivanjem više selekcija. Klub se bazirao na radu sa djevojčicama od 12 do 18 godina. Treninzi su se odvijali u Sali OŠ „Uskoplje“ i na vanjskim terenima širom naše Općine. Na redovnoj godišnjoj Skupštini za 2014. godinu, prvi Predsjednik Ermin Čolić zbog poslovnih obaveza podnio je ostavku a zamijenio ga je dotadašnji član Uprave Adil Osmanagić. U nedostatku zvaničnih omladinskih takmičenja, prve četiri godine djelovanja, nastupali smo na raznim turnirima u Bosni i Hercegovini. Ostvareni su neki zapaženi rezultati a kroz period od osnivanja 2013.godine pa do ljeta 2017. godine kroz klub je prošlo preko stotinu djevojčica u svim selekcijama.

Iz današnje perspektiv, historija kluba se može podijeliti na period prije i poslije otvaranja SPORTSKE DVORANE U NAŠEM GRADU. Ova prelijepa sportska građevina zvanično je otvorena 11.5.2017. godine. Nakon ovog datuma, održano je nekoliko sastanaka rukovodstva kluba sa Općinskim Načelnikom i potencijalnim sponzorima. Odlučeno je da se klub zvanično registruje u RSBIH i da se seniorska ekipa prijavi za PRVO ZVANIČNO TAKMIČENJE.

SEZONA 2017/2018

ŽRK „SLOGA 2013“ GORNJI VAKUF – USKOPLJE u jesen 2017. godine počinje svoje prvo zvanično takmičenje u seniorskoj kategoriji nastupom u PRVOJ LIGI FDERACIJE BIH za sezonu 2017/2018. Prva utakmica odigrana je u našoj dvorani, 07.10.2017.godine protiv ekipe HŽRK „ZRINJSKI“ iz Mostara. Zabilježili smo poraz rezultatom 14:22, ali I sama odigrana utakmica bila je velika pobjeda za klub. Prva trenerica seniorske ekipe bila je Amra Omerović. Nakon dvanaest odigranih kola, ekipa je imala omjer od deset poraza i dvije pobjede. Nezadovoljni rezultatom, članovi Uprave na čelu sa predsjednikom Osmanagićem, donose odluku da dotadašnja trenerica Amra Omerović više nije trener Seniorske ekipe. Za trenera u posljednja četiri kola postavljen je Sekretar kluba, Muamer Zukić. U zadnje četiri utakmice ostvarene su tri pobjede i jedan poraz što nas je na kraju sezone dovelo do šestog mjesta u historijskoj prvoj seniorskoj sezoni.

Uporedo sa razvojem seniorske ekipe, radili smo na osnivanju novih omladinskih selekcija. U 2018. godini naš klub napustio je trener omladinskih selekcija Junus Čajdin, a nakon njega sve omladinske selekcije preuzeo je Alen Čaber. Nakon kratkog rada kao trener u našem klubu, Čaber nastavlja igračku karijeru u Španiji a za trenera omladinskih selekcija izabran je Kenan Crnica. U tom periodu Crnica je rukovodio sa dvije selekcije mlađe kadetkinje (2004.god) i pionirke (2006.god).

SEZONA 2018/2019

U ljeto 2018. godine rukovodstvo kluba intenzivno je tragalo za trenerom seniorske ekipe koji će povesti naš klub u drugu sezonu PRVE LIGE FBIH koja je počela u septembru 2018. godine. Nakon što su obavljeni razgovori sa nekoliko trenera, Uprava kluba je imenovala Profesora sporta Edina Hadžiabdića za trenera seniorske ekipe. Edin je imao dugogodišnje rukometno iskustvo, u karijeri je nosio dresove matične Sloge, Iskre iz Bugojna i Veleža iz Mostara.

Potez Uprave kluba da postavi Edina za trenera seniorske ekipe pokazao se kao odličan potez. Dokaz tome je dobra sezona i na kraju osvojeno treće mjesto sa omjerom od 10 pobjeda i 6 poraza.

Uporedno sa dobrom seniorskom sezonom, igrali smo i kantonalnu omladinsku ligu. Pod vodstvom Kenana Crnice u sezoni 2018/2019, postali smo prvaci kantona u kategoriji kadetkinja (2002.god) i mlađih kadetkinja (2004.god), a pionirska selekcija je završila na trećem mjestu. U ovoj sezoni sa selekcijom mlađih kadetkinja (2004.god) uspjeli smo se plasirati na ZAVRŠNICU DRŽAVNOG PRVENSTVA BIH koja se odigrala u Kozarskoj Dubici. Ova završnica je kruna najbolje sezone od osnivanja kluba. U FINALU DRŽAVNOG PRVENSTVA, poraženi smo od domaćina ŽRK “KNEŽOPOLJKA” i tako smo postali viceprvaci Bosne i Hercegovine. Sjajan uspjeh ove selekcije prenesen je i na Sportske igre mladih koje smo igrali na ljeto 2019. godine. Nakon što smo prošli regionalne kvalifikacije, uslijedila je završnica državnih igara mladih. Nažalost, i u ovom takmičenju smo zaustavljeni u finalu. Na penal seriji uspješnija je bila ekipa ŽRK “KRIVAJA”.Sa ovim takmičenjem zvanično smo završili veoma uspješnu sezonu kako u seniorskom tako i u omladinskom rukometu.

SEZONA 2019/2020

U novu seniorsku sezonu ušli smo sa starim trenerom. Zadovoljni radom u prethodnoj takmičarskoj godini, Uprava kluba odlučila je da produži ugovor treneru Edinu Hadžiabdiću na godinu dana. Pripreme su urađene odlično, u sezonu ulazimo sa ambicijama da napravimo pomak u odnosu na prošlu sezonu i naravno ako se otvori šansa da pokušamo osvojiti prvo mjesto i tako se plasirati u Premijer ligu BIH. Prvi dio sezone je bio vrlo dobar, sa omjerom od šest pobjeda, jednom neriješenom i samo jednim porazom zauzeli smo drugo mjesto, sa realnim šansama da u drugom dijelu preuzmemo prvo mjesto. U drugom dijelu takmičenja odigrali smo prvo kolo i ostvarili pobjedu te na taj način najavili borbu za Premijer ligu BiH. Snovi o Premijer ligi su trajali do pojave pandemije i Corona virusa. Odluka RSBIH je da se pojavom virusa prvenstvo prekine i da se zatečeno stanje na tabeli proglasi kao konačno. Nažalost, na ovaj nesretan način onemogućena nam je borba za Premijer ligu i po konačnoj tabeli završili smo na drugom mjestu.

Omladinske selekcije našeg kluba i ove sezone započele su svoje takmičenje sa kantonalnom ligom, ali sa novim trenerom, Fuadom Mahmutovićem. Prošlosezonski trener Kenan Crnica, napravio je najbolje rezultate u kratkoj historiji kluba. Na žalost svih u klubu, na kraju sezone odlučio je da napusti mjesto trenera zbog privatnih obaveza. Novi trener odlično je posložio ekipu i sa svim selekcijama na polusezoni zauzimao prvo mjesto. Nažalost, zbog Corona virusa, sva omladinska takmičenja su prekinuta i pobjednici u omladinskim ligama nisu ni proglašeni tako da smo ostali bez zasluženih titula. Omladinske selekcije zbog virusa prekidaju treninge na period od dva mjeseca. Polovinom maja 2020. odlučeno je da će se igrati Sportske igre mladih za ovu godinu. Ovo je bio tračak nade da ćemo nešto uspjeti uraditi u ovoj sezoni. Naša Pionirska selekcija (2006.godište) prijavljena je na regionalni turnir u Zenici koji smo osvojili i plasirali se na završnicu DRŽAVNIH IGARA MLADIH U SARAJEVU. Izuzetno uspješna selekcija sa svih pet pobjeda postala je PRVAK BIH i plasirala se na BALKANSKE IGRE MLADIH gdje je predstavljala Bosnu i Hercegovinu. BALKANSKE IGRE MLADIH odigrane u augustu 2020. godine u Sarajevu. U konkurenciji predstavnika Srbije i Hrvatske, naše pionirke zauzele su treće mjesto, što je zaista veliki i ogroman rezultat naše škole rukometa. Sa ovim balkanskim takmičenjem završena je, bez obzira na Coronu, izuzetno uspješna sezona 2019/2020.

SEZONA 2020/2021

U ovu sezonu ulazimo sa starim trenerom Edinom Hažiabdićem, kojem je UO produžio mandat za još jednu sezonu. Naša četvrta sezona u seniorskom takmičenju je sasvim sigurno i najteža. Odigrala se u teškim uslovima pandemija pod posebnim Covid mjerama a sa najtežom opaskom BEZ PRISUSTVA PUBLIKE. U ovoj sezoni odigrali smo 14 utakmica, ostvarili 10 pobjeda i 4 poraza, što je na kraju bilo dovoljno za treće mjesto. Četri poraza od dvije prvoplasirane ekipe, kada se sjetimo tih utakmica sigurno možemo reći da uz malo više sreće i iskustva ovaj omjer je mogao bit totalno drugačiji. U ovoj sezoni akcenat nije bio na rezutatu, uzimajući u obzir sve okolnosti oko pandemije, najbitnije je bilo da budemo svi zdravi.

Bez obzira na Coronu mi u ovoj sezoni možemo bit sretni jer smo dobili i pet reprezentativki Bosne I Hercegovine. Tri Igračice su u reprezentaciju pozvane direktno iz našeg kluba, a dvije igračice su ponikle u našem klubu a od prošle sezone nastupaju za druge klubove. Iz našeg kluba u Juniorsku reprezentaciju BiH pozvana je Amina Duratbegović, dok je u istoj reprezentaciji i Amna Pidro ali Amna je prošle sezone svoju klubsku karijeru nastavila u Srbiji. U Kadetsku reprezentaciju pozvane su Dalila Abazović, Ema Jareb i Amina Hadžiabdić koja je prošle sezone zbog školovanja u Sarajevu svoju karijeru nastavila u Hadžićima.

PRVAKINJE BOSNE I HERCEGOVINE, KATAGORIJA MLAĐE KADETKINJE (SELEKCIJA 2006.GOD)

Završnica Državnog prvenstva Bosne I Hercegovine odigrana je u Vitezu u Junu 2021.godine. Na završnici je učestvovalo 8 najboljih ekipa Bosne i Herecgovine. Naša ekipa ja sa svih pet pobjeda ubjedljivo postala PRVAK BOSNE I HERCEGOVINE za sezonu 2020/2021. Ovo je zaista veliki rezultat, kako za naš klub tako i za našu Općinu. Po našim informacijama prvi smo klub iz našeg grada koji je postao prvak Bosne I Hercegovine u uzimajući u obzir sve kolektivne sportove i selekcije.

ČETVRTA EKIPA BOSNE I HERCEGOVINE, KATAGORIJA KADETKINJE (SELEKCIJA 2004.GOD)

Završnica Državnog prvenstva Bosne I Hercegovine odigrana je u Gornjem Vakufu - Uskoplju u Junu 2021.godine. Na završnici je učestvovalo 6 najboljih ekipa Bosne i Herecgovine. Naša ekipa se sa jednom pobjedom i porazom. Uoći polufinala naša najbolja igračica Ema Jareb doživjela je užasnu povredu koja nas je poremetila da u završnici prvenstva ostvarimo bolji rezultat, iako je i četvrto mjesto u državi rezultat vrijedan svakog poštovanja.

TREĆA EKIPA BOSNE I HERCEGOVINE, KATAGORIJA JUNIORKE (SELEKCIJA 2002.GOD)

Završnica Državnog prvenstva Bosne I Hercegovine odigrana je u Mostaru u Junu 2021.godine. Na završnici je učestvovalo 6 najboljih ekipa Bosne i Herecgovine. Naša ekipa se sa jednom pobjedom i porazom u grupnom djelu plasirala se u polufinale sa Krivajom. U polufinalnoj utakmici poraženi smo od šampiona ekipe Krivaje rezultatom 27:25. U borbi za treće mjesto pobjedili smo domaćina branioca titule ekiku HŽRK KATARINA i tako osvojili treće mjesto i bronzanu medalju.

PRVACI SPORTSKIH IGARA MLADIH ZA BOSNU I HERCEGOVINU, VICEPRVACI SPORTSKIH IGARA MLADIH NA NIVOU BALKANA, KATAGORIJA MLAĐE KADETKINJE (SELEKCIJA 2006.GOD)

Završnica sportskih igara mladih za Bosnu I Hercegovinu odigrana je u Sarajevu u Julu 2021.godine. Na završnici je učestvovalo 5 najboljih ekipa Bosne i Hercegovine. Naša ekipa je postala šampion sa svim pobjedama i na taj način ostvarili smo plasman na balkanski šampionat koji se odigrao u Splitu od 17. do 21. Augusta 2021.godine. Naš klub je sa ponosom predstavljao Bosnu i Hercegovinu, nažalost u finalu smo poraženi od prvaka Hrvatske i tako osvojili odlično drugo mjesto.

SEZONA 2021/2022

Uoči starta ove sezone napustio nas je trener Edin Hadžiabdić koji je seniorsku ekipu vodio u prethodne tri sezone. UO kluba je učinio jedini logičan potez izuzetno uspješnog trenera omladinskih selekcija gospodina Fuada Mahmutovića imenovao za trenera seniorske selekcije. Postavljen je samo jedan cilj a to je ulazak u Premijer ligu BiH. Skupljena je sjan grupa djevojaka, generacije od 2002. Do 2006. godište. Odigrali smo 18 utakmica od toga ostvareno je 15 pobjeda, 1 remi I 2 poraza. Sa osvojenim 31. bodom ostvarili smo ulazak u Premijer ligu BiH. Ovo je najveći uspjeh ŽRK SLOGA od samog osnivanja kluba.

NOmladinske selekcije su ostvarile deriktni plasman na završnicu kroz ligu SBK jer nismo imali protivnike koji bi nastupili u takmičenju. Uzimajući u obzir da nam omladinske selekciju nisu imale takmičenja u našem kantonu, za ovu sezonu dvije selekcije smo prijavili za nastup u ORL JUG. Sa selekcijom 2005.godište, postali smo prvaci a selekcija 2007. godište postala je viceprvak lige. Na završnicama omladinskih takmičenja za ovu sezonu nastupili smo sa tri selekcije. Juniorke 2003.godište na završnici koja je odigrana u Grudama svojile su 4. Mjesto. Kadetkinje 2005.godište na završnici odigranoj u našem gradu postale su viceprvakinje BiH, u finalu smo poraženi od Borca iz Banja Luke. Mlađe kadetkinje 2007.god nastupile su na završnici u Zavidovićima. Na ovoj završnici nastupili smo sa znatno mlađom selekcijom što je uticalo na konačni rezultat gdje smo završili na 7. mjestu.

Ovom sezonom možemo bit više nego zadovoljni. Historijski plasman u Premijer ligu BiH je ispunjen.